Bredsjöbloggen

Tankar från landet om läget.

tisdag, oktober 05, 2010

rasism och integrationspolitiken

På journalistens frågan i Studio ett om sin bänkkamrat i riksdagens kammare svarar Hanif Bali oroväckande sanningsenligt.

-"Om man tar en konkret sakfråga, integrationsfrågan som jag vet är viktig för dig, hur tänker du agera där med din bänkgranne [dvs Kent Ekeroth, känd för sina islamofobiska uttalanden]. Har ni hunnit prata om det?"
- "Ja, den största skiljelinjen i svensk politik i integrationsfrågan är faktiskt inte mellan moderaterna och Sverigedemokraterna, eller mellan alliansen och Sverigedemokraterna för Sverigedemokraterna i reell mening har faktiskt inte någon integrationspolitik. Däremot har vi en konflikt med vänsterpartierna. Dom har en helt annan syn på integration än vad vi har. Det kanske gjordes klart i den tidigare diskussionen ni hade här, vi ser det som arbetet och språket som den främsta metoden, medan dom ser några slags diffusa grupper, kulturer och strukturer som jag verkligen inte ser."

Det behövs knappast några klargörande kommentarer. Det är större skillnader mellan vänster och höger i integrationspolitiken än mellan högern och extremhögern. Explicit islamofobi och främlingsfientlighet är för Hanif Bali uppenbarligen inte ett problem för integrationen. Och hur ska man förstå sista raden annat än att strukturell rasism och diskriminering är något han väljer att inte se, och något som uppenbarligen inte heller har med integration att göra.

Det är inte såna grabbar man behöver i kampen mot rasism. För ett öppet och solidariskt samhälle behövs andra lierade. För mer artiklar om det antirasistiska arbete som nu krävs - håll utkik.

Etiketter: , , , , ,